5 επιστημονικές εξηγήσεις για την απώλεια της μνήμης

5 επιστημονικές εξηγήσεις για την απώλεια της μνήμης
18 Οκτωβρίου 2018 Χαράλαμπος Χαραλάμπους

Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν κάποιες συνήθειες που επιβαρύνουν τη μνήμη μας

 

Αν αισθάνεστε αποδιοργανωμένοι, αν μπαίνετε σε ένα δωμάτιο και ξεχνάτε γιατί βρίσκεστε σε αυτό, αν δεν μπορείτε να θυμηθείτε τι έπρεπε να κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενδεχομένως κάποιες από τις συνήθειές σας, να επηρεάζουν τη μνήμη σας. Πριν επικεντρωθούμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ας εντοπίσουμε την αιτία αυτού.

 

#1. Τσιμπολογάς τη νύχτα;

Από σήμερα, αυτή η συνήθεια κόβεται “μαχαίρι”. Οι βραδινές λιγούρες που μας οδηγούν στο ψυγείο, επηρεάζουν και τη μνήμη μας. Η επιστήμη λέει πως παραγεμίζοντας το στομάχι μας με μικρές ή μεγαλύτερες λιχουδιές αργά τη νύχτα, επιβαρύνουμε τη λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο eLife, τα τσιμπολογήματα τη νύχτα προκαλούν ανεπάρκεια στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη μάθηση και τη μνήμη. Ο επικεφαλής της μελέτης Dawn Loh, σημειώνει: “Λαμβάνοντας τακτικά γεύματα σε λάθος ώρα της ημέρας, επιφέρουμε εκτεταμένες συνέπειες για τη μάθηση και τη μνήμη”.

#2. Καταναλώνεις υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης; 

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του UCLA η διατροφή που είναι πλούσια σε ζάχαρη μπορεί να βλάψει την υγεία μας. Αυτό που τρώμε, λένε οι ερευνητές, επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε. “Κάνοντας μία διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη μακροπρόθεσμα μεταβάλλεται η ικανότητα του εγκεφάλου μας να μαθαίνει και να θυμάται πληροφορίες”, γράφει η ερευνητική ομάδα.

Ο ερευνητής Gomez Pinilla και καθηγητής νευροχειρουργικής μας συμβουλεύει πως μπορούμε να ανταλλάξουμε τα ζαχαρούχα επιδόρπια με φρέσκα μούρα ή περιστασιακές μπάρες μαύρης σοκολάτας που δεν έχουν πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες.

#3. Τρως πολύ τόφου; 

Παρόλο που το τοφού, είναι ένα από τα τρόφιμα που συγκαταλέγονται στην υγιεινή διατροφή, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Loughborough και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσαν πως η πολλή κατανάλωση μπορεί να αυξήσει την απώλεια της μνήμης και ενέχει κινδύνους άνοιας, ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ινδονησία, οι άνθρωποι που έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες τόφου την ημέρα, είχαν 20% μείωση στην λειτουργία της μνήμης. Από την άλλη διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ενός άλλου προϊόντος ζύμωσης σόγιας, με την ονομασία tempeh, συνδέεται με την καλύτερη μνήμη. “Η ευεργετική επίδραση του tempeh μπορεί να σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα του φυλλικού οξέος, το οποίο είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο άνοιας”, γράφει ο επικεφαλής της μελέτης Eef Hogervorst.

#4. Στρες, άγχος; 

Το άγχος αποτελεί έναν από τους παράγοντες που επιβαρύνουν την υγεία μας γενικοτερα. Ούτε η μνήμη μας μένει ανεπηρέαστη από την κατάσταση στην οποία μας οδηγούμε.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroscience, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Άιοβα διαπίστωσαν πως η κορτιζόλη, η οποία εκκρίνεται όταν νιώθουμε άγχος, προκαλεί βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης.Ειδικότερα, το χρόνιο άγχος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του εγκεφάλου να θυμηθούμε πληροφορίες. Από την άλλη πλευρά, το στιγμιαίο άγχος, το οποίο μπορούμε να βιώσουμε σε μία κατάσταση όπως ένα ατύχημα, ενισχύει τη διαδικασία της μάθησης, επειδή η πληροφορία αποθηκεύεται στο τμήμα του εγκεφάλου υπεύθυνο για την επιβίωση.

#5. Μήπως είσαι εργένης;

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Orebro της Σουηδίας διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι που ζουν χωρίς σύντροφο κυρίως στη μέση ηλικία είχαν περίπου διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης γνωστικής εξασθένησης στη μετέπειτα ζωή τους σε σύγκριση με τα άτομα που ζουν με έναν σύντροφο.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Scandinavian Journal of Psychology, μεταξύ άλλων ανέφερε πως οι άνθρωποι οι οποίοι ζουν χωρίς σύντροφο, αδυνατούν να θυμηθούν αυτοβιογραφικές πληροφορίες, όπως οι χρόνοι, οι θέσεις και τα συναισθήματα.

Αφού λοιπόν σταματήσουμε όλες τις κακές συνήθειες που επηρεάζουν και συντείνουν στην εξασθένηση της μνήμης μας, θα πρέπει να την θωρακίσουμε και να την ενδυναμώσουμε λαμβάνοντας Ginkgo Biloba.

Το Ginkgo Biloba έχει χρησιµοποιηθεί για αιώνες στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και την βοτανοθεραπεία στην Ευρώπη. Γνωστό για τα οφέλη του να βοηθά στη ενίσχυση και τη διατήρηση της µνήµης ενώ υποστηρίζει την αυξηµένη συγκέντρωση, µας κρατά σε εγρήγορση η οποία µπορεί να µειωθεί σηµαντικά καθώς γερνάµε.

 

Comments (0)

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Kάνε εγγραφή στο newsletter μας